Help, mijn zilveren sieraad wordt zwart!

zwarte sieraden

Zilveren sieraden krijgen na verloop van tijd een zwarte gloed. Geen paniek, dit betekent niet dat ze niet ‘echt’ zijn, dat hoort erbij. Gelukkig kun je je juwelen van zilver prima zelf schoonmaken en onderhouden. Met deze tips loop jij er altijd fraai bij en voorkom je zwarte sieraden!

Waarom zilver eigenlijk zwart wordt

Dat zilveren sieraden geel of zwart uitslaan, is een natuurlijk proces. Zilver is een edelmetaal dat licht aangetast wordt door oxidatie. Het oxideren creëert een soort vieze aanslag, maar dit is gewoon een verklaarbare reactie van het edelmetaal. Het edelmetaal zilver oxideert namelijk wanneer het in aanraking komt met waterstofsulfide, oftewel zwavel. Hierbij moet je niet alleen denken aan vulkanen, want zwavel kom je dagelijks tegen. Ook wanneer het metaal in aanraking komt met natuurlijke oliën van de huid kan dit oxideren plaatsvinden. Bij de ene huid is deze reactie heftiger dan de andere. Tegen het zwart worden van het zilver kun je weinig doen, maar je kunt de mate waarin het gebeurt wel beïnvloeden;

Voorkomen zwarte aanslag

Het voorkomen van gele of zwarte aanslag kun je niet helemaal, maar de reactie verminderen is niet moeilijk. Doe bijvoorbeeld je zilveren sieraden pas om nadat je schoonheidsmiddelen gebruikt. Dus, wacht een half uur nadat je parfum en dagcrème hebt aangebracht. Ook kun je materialen vermijden waarin veel zwavel voorkomt, zoals wol, latex en elastiek. Maak je zilveren sieraden daarnaast met regelmaat schoon om het oxideren terug te dringen.

Schoonmaken zwarte sieraden

Maar, hoe maak je de zwart geworden sieraden nu schoon? Met een badje gevuld met warm water, soda en een prop aluminiumfolie erin kom je een heel eind. Hiermee krijg je je juwelen weer schoon en glanzend. Een andere optie is een zilverpoetsdoek, waarmee je rustig dient te boenen. Wanneer je dit schoonmaakritueel vaak uitvoert, vindt de verkleuring trager plaats. Heb je sieraden die uit meer dan zilver bestaan, zoals een zilveren ring met edelstenen? Gebruik dan het liefste een speciaal schoonmaakdoekje in plaats van soda. Spaar de edelstenen zoveel mogelijk; maak ze alleen schoon als dit echt nodig is.

Mijn zilveren sieraden worden zwart, is het dan geen echt zilver?

Je weet nu dat het oxideren een natuurlijk proces is. Dat je zilveren ketting zwart wordt, betekent dan ook niet dat de kwaliteit slecht is. Het verkleuren gebeurt bij alle zilveren sieraden, welk zilvergehalte ze ook hebben. Het is dus een fabeltje dat er iets mis zou zijn met de kwaliteit van je sieraad als het zwart uitslaat. Ook bij .950 zilver kan verkleuring plaatsvinden. Maar gelukkig geldt: wanneer je je zilveren sieraden goed verzorgt, blijven ze jarenlang mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *