Zilveren sieraden schoonmaken en verzorgen, hoe doe je dat?

Verzorgen van zilveren sieraden

Vanzelfsprekend verzorg je je favoriete zilveren sieraden goed. Maar toch komen er soms krassen op of worden ze na een tijdje dof. Hoe kun je je dierbare juwelen het beste mooi houden? En hoe zorg je ervoor dat ze met de feestdagen weer mooi voor de dag komen?

Wees voorzichtig bij activiteiten

Je sieraden mooi houden doe je deels door voorzichtig te zijn met activiteiten als sporten of schoonmaken. Het is een kleine moeite om bij het schoonmaken je zilveren ring even af te doen en je sieraad op deze manier beschadigingen te besparen. Ook bij andere activiteiten waarin je te maken krijgt met krassen of chemische middelen kun je je zilveren juwelen het beste afdoen. Wanneer je in de zee gaat zwemmen of veel transpireert geldt dit dus ook. Bewaar je sieraden natuurlijk wel op een vaste en veilige plaats, zodat je ze niet kwijtraakt.

Sieraden goed opbergen

Je bewaart je sieraden het beste in een sieradenopberger waarin ze elkaar niet kunnen beschadigen. Zorg dat je de slotjes van elke zilveren ketting sluit, zodat je kettingen niet in de knoop raken. De sieradenopberger plaats je bij voorkeur op een droge plek in huis, omdat vocht je juwelen kan aantasten. Heb je geen goede juwelendoos? Misschien wil de kerstman je er wel eentje geven…

Schoonmaken van juwelen

Ook met het schoonmaken van sieraden gaat het nog wel eens mis. Met een harde doek breng je gemakkelijk krassen toe. Zorg dus dat je een zachte, pluisvrije doek gebruikt. Op je zilveren armband wil je natuurlijk geen lelijke krassen maken! Een speciale zilverpoetsdoek is een veilig optie, maar ook een waterbadje met soda doet wonderen.

Verzorging van edelstenen

Sieraden met edelstenen verdienen extra zorg. Edelstenen zijn bijzonder gevoelig voor zeep en parfum, dus vermijd contact met chemische middelen. Wat je kunt gebruiken is een fijne doek met zachte, groene zeep. Groene zeep is namelijk mild genoeg om edelstenen weer te laten schitteren. Zorg daarnaast dat je je sieraden met edelstenen niet te lang blootstelt aan de zon, want de stenen kunnen verkleuren door het zonlicht.

Diamanten en parels reinigen

Ook zilveren juwelen waarin diamanten en parels in verwerkt zijn, verdienen speciale aandacht. Voor diamanten werkt de methode met een zachte doek met groene zeep tevens goed. Week je sieraden met diamanten in een sopje met groene zeep of soda voor een half uur. Spoel ze vervolgens af met warm water en ze zijn weer als nieuw. Voor parels is echter een geheel zeepvrije behandeling gewenst. Sieraden met parels kun je het beste schoonmaken door enkel over de parels te wrijven met een zachte, vochtige doek. Wanneer je deze verzorging toepast, blijven je dierbare sieraden gaaf. En zo kom je tijdens de feestdagen nóg mooier voor de dag.

Zwart geworden zilver?

Psst, hebben je zilveren sieraden een zwarte aanslag door oxidatie? Dat is een natuurlijk proces, maar gelukkig kun je de reactie wel verminderen. Lees hier meer over het voorkomen en schoonmaken van zwart zilver!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *